De verschuiving bebouwde kom Heemstede kost te veel geld, vinden VVD en CDA

© Archieffoto
Heemstede

De VVD en CDA vinden 95.000 euro te veel geld voor het verleggen van de bebouwde komgrens bij de Cruquiusweg in Heemstede. Dat bleek donderdagavond tijdens de vergadering van de commissie Ruimte.

De kwestie rond de bebouwde komgrens speelt al vele jaren. Met de komst van de nieuwbouwwijk Slottuin ontstond de wens om op dat deel van de N201 de maximale snelheid te verlagen van 80 naar 50 kilometer per uur. De provincie stemde daar als eigenaar van de weg niet mee in, vanwege de doorstroming. Na een rechtsproces en lang overleg dat daarop volgde, is de provincie nu bereid om de weg over te dragen aan de gemeente tot het punt waar de raad heeft besloten dat de komgrens moet komen.

Het verleggen van de komgrens zou volgens de raming van wethouder Nicole Mulder (GroenLinks) zo’n 95.000 euro kosten. Voor dat geld wordt onder meer het nieuwe bord, een grasberm en een trottoirband geplaatst. Ook wordt een aantal lichtmasten verplaatst. Een groot deel van de kosten zou gaan naar het planten van veertien bomen in de middenberm en nog vijf langs de kant van de weg.

Luxekeuze

Het verbaast raadslid en VVD-fractievoorzitter Michel Radix dat het verschuiven van de komgrens zoveel geld moet kosten. Oscar Boeder (CDA) sluit zich daarbij aan. Bovendien vraagt Boeder zich af of het de leefbaarheid van de bewoners van de Slottuin gaat verbeteren. „Sinds 2017 is de situatie drastisch gewijzigd. Er is inmiddels een appartementengebouw met een dichte gevel die de woningen afschermt. De realiteit heeft het plan achterhaald.” Hij benadrukt dat Heemstede in de Kadernota 1,5 miljoen euro tekort komt. Volgens Boeder maakt Heemstede een ’luxekeuze’.

Wethouder Mulder reageert dat het groen een aanpassing van de snelheid afdwingt bij automobilisten. Richtlijnen schrijven voor dat je een poortfunctie creëert. „Hoe kun je dat beter doen dan zo? Ik begrijp dat u het hoge kosten vindt, maar u wist de raming al en u heeft mij wel op pad gestuurd om die voort te zetten. Ik vind het verrassend als u tegen stemt, maar het is aan u.”

Klaas Kremer, fractievoorzitter van Heemsteeds Burger Belang (HBB), vindt dat de VVD en CDA een ’politiek spelletje’ aan het spelen zijn door nu nog een punt te maken van de kosten. ,,We krijgen een prachtige entree naar Heemstede, de snelheid die we willen en we lopen geen risico met een vervelende rechtszaak. Wat ons betreft zijn we hier gewoon heel erg blij mee.” De gemeenteraad handelt het voorstel op 24 juni verder af als bespreekpunt.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.