Badmintonster Selena Piek boekt bijzondere overwinnig: ’Want zo voelt openlijk over mijn mentale issues praten’

Selena Piek
© Archieffoto ANP

Verschillende regionale sporters hopen deze zomer in Tokio hun opwachting op de Olympische Spelen te maken. Haarlems Dagblad volgt onder andere badmintonster Selena Piek tijdens haar voorbereiding.

,,Ik ben opgelucht, maar vooral heel erg blij. Nu de laatste plaatsingstoernooien in Azië definitief zijn afgelast, is kwalificatie voor de Spelen in Tokio een feit, zowel voor de mix als de damesdubbel. Natuurlijk hield ik rekening met dit scenario, maar nu het ook echt zo is, valt er een last van mijn schouders.

De druk op topsporters is enorm. Mensen zien alleen de buitenkant, de successen, niet wat daaraan vooraf is gegaan. Bloed, zweet en tranen, maar vooral heel veel stress. De verwachtingen rondom mij zijn altijd hooggespannen, vanuit de bond, de badmintonwereld, het NOC NSF. Dat ik presteer, is gewoon: oh, Selena doet het wel even. Een derde plek op het EK? Dat is toch normaal. Maar zo werkt het natuurlijk niet.

Door die druk om continu te moeten presteren, voel ik me vaak onzeker. Naar de Spelen van Rio leefde ik nog heel onbevangen toe, maar dit keer was dat heel anders. Ik kreeg twee nieuwe partners, raakte geblesseerd, verloor daardoor mijn A-status en dus een deel van mijn inkomen en zat steeds slechter in mijn vel.

Maar ik ben Selena Piek, kwartfinalist op de Olympische Spelen. En in topsport is geen ruimte om je onzekerheden te tonen, dat wordt toch gezien als een zwakte. Ik raakte mijn identiteit steeds meer kwijt totdat ik op het punt belandde dat ik zoiets had van: zo gaat het niet langer, ik moet hier met iemand over praten. Ik heb mentale hulp gezocht en dat heeft me goed gedaan. De onzekerheid is er nog steeds regelmatig, maar ik herken het nu beter en probeer het niet meer angstvallig weg te stoppen.

Vorige week heb ik bij Humberto op de radio voor het eerst openlijk over mijn mentale issues gesproken, omdat ik het belangrijk vind dat het taboe doorbroken wordt. Ik hoop dat anderen die met hetzelfde gevoel rondlopen, of je nu topsporter bent of niet, daar iets aan hebben. Ik heb er zoveel positieve reacties op gekregen, ook van onbekenden. Voor mij persoonlijk is het een bewijs dat ik, zowel als sporter als als mens, enorm ben gegroeid. Dat ik dit nu kan, voelt als een overwinning.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen