Buurtbewoners Leidsebuurt staan op voor regenbooggemeenschap. ’Je kunt één vlag vernielen, maar we hangen er meer voor terug’

De regenboogvlag bij het Badhuis.

De regenboogvlag bij het Badhuis.© Particuliere foto

Vernielde regenboogvlag.

Vernielde regenboogvlag.© Particuliere foto

1 / 2
Sharon Story
Haarlem

Er zijn steeds meer regenboogvlaggen te zien in de Leidsebuurt. Nadat een regenboogvlag in de buurt voor de tweede keer werd vernield, betuigen buurtbewoners steun door massaal zo’n vlag op te hangen.

Vier weken geleden werd aan de gevel van bewonersbedrijf het Badhuis een regenboogvlag opgehangen, die de ochtend daarna van de muur bleek getrokken. ,,Om onze inclusiviteit te benadrukken hebben we een regenboogvlag opgehangen. Toen de vlag de ochtend daarna van de gevel was verdwenen dachten we eerst dat we de vlag gewoon slecht bevestigd hadden”, vertelt Mara van Limbeek (40), vrijwilliger en bestuurder van het Badhuis. ,

,,We hebben de vlag toen opnieuw aan de gevel bevestigd, maar tot onze schrik zagen we donderdagochtend 20 mei dat de vlag wederom van de gevel af was.” De vlag lag verbrand op het schoolplein. Buurtbewoners reageerden geschokt. ,,Niemand heeft wat gezien en we weten ook niet wat het motief voor de vernielingen is. Ongelofelijk dat dit in onze buurt gebeurt.”

Vernielde regenboogvlag.

Vernielde regenboogvlag.© Particuliere foto

De buurt laat het er niet bij zitten. „Als tegengeluid hebben buurtbewoners nu zelf een regenboogvlag opgehangen en hebben kinderen de regenboog gestoepkrijt. Ook heeft een kennis van ons een crowdfundingsactie opgezet.” Dankzij de crowdfunding heeft het Badhuis 225 vlaggen en 200 posters kunnen aanschaffen voor de buurt.

Alle buurtbewoners zijn opgeroepen om zaterdag een regenboogvlag uit te hangen. Van Limbeek is vastberaden. ,,Je kunt één vlag vernielen, maar daar hangen we heel veel vlaggen voor terug!”

Stoepkrijt bij het Badhuis.

Stoepkrijt bij het Badhuis.© Particuliere foto

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.