Culinaire fietstocht verbindt onder en boven het kanaal. Vier restaurants bereiden hun specialiteiten tijdens Hemelvaart

De achtertuin bij de Smaeckkamer.

De achtertuin bij de Smaeckkamer.© foto aangeleverd

Pieter van Hove
IJmond

Een culinaire fietstocht boven en onder het Noordzeekanaal en en passant nieuwe plekken ontdekken. De Bites and Bikes tocht op Hemelsvaartsdag in de IJmond verbindt vier restaurants met elkaar.

Ome Pietje Eten & Drinken aan de Baanstraat in Beverwijk, brasserie grand-café De Smaeckkamer aan het Westerhoutplein in dezelfde gemeente dan in Velsen-Zuid de Theeschenkerij in Velserbeek en ten slotte Pluijm’s eetbare wereld aan de Halkade in het IJmuidense havengebied; alle vier de eetgelegenheden hapten direct toe toen organisator Frank Böhm hen vroeg om mee te doen met de fietstocht.

Tot vorig jaar maart had de Haarlemmer een muziek- en entertainmentbedrijf Flexcitement.com. Maar daar kwam door corona abrupt een einde aan. Sindsdien organiseert hij online entertainment zoals popquiz.video tot de Surprise Drive In. ,,Een grote hobby is nieuwe restaurants uitproberen en sinds de lockdown is daar ook het fietsen bijgekomen. Die twee probeer ik te verenigen.” Vorige maand is hij begonnen met de organisatie van culinaire fietstochten in Haarlem en omstreken, in de vier windrichtingen. ,,Op Hemelvaartsdag is de IJmond aan de beurt.”

Belangstellenden kunnen tickets bestellen voor 25 euro via www.bitesandbikes.nl/tickets. ,,Die tickets kunnen de deelnemers uitprinten of opslaan op hun telefoon. Op de dag zelf kunnen ze tussen 12 en 18 uur bij de restaurants terecht. De mensen kunnen zelf een route uitstippelen. Zo voorkom je pieken bij horecagelegenheden. De hapjes worden overigens buiten geserveerd.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De snack bij Ome Pietje.

De snack bij Ome Pietje.

Böhm geeft alvast een voorzet: ,, Fietsen door Beverwijk en dan over de sluizen van IJmuiden of het pontje pakken is sowieso al leuk, maar het wordt helemaal mooi als ook je de haven meepikt en Velserbeek.” Elk restaurant serveert een gerechtje: bij Ome Pietje is dat een taco van tonijn, bij de Theeschenkerij asperges, bij de Smaeckkamer pulled porc (of een Smaeckburger) en bij Pluijm een patatje stoof.

(Tekst gaat door onder de foto)

Geen vis? ,,Nee, de patat met stoofvlees van Pluijm is wereldberoemd. Dat móeten de mensen proeven.” Voor de Haarlemse organisator wordt het de komende dagen topdrukte. Er worden namelijk diverse fietsroutes gehouden. ,,Leuk als je op onbekende plekken wilt komen. En je steunt bovendien de lokale horeca.”

Alle gerechten staan op www.facebook.com/bitesandbikesnl en www.instagram.com/bitesandbikesnl. Drankjes moeten apart worden afgerekend. Reserveren kan tot en met woensdagavond.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.