Oud-vicepremier Iglesias weg uit de politiek na verlies in Madrid

De leider van de linkse Spaanse politieke partij Podemos Pablo Iglesias heeft dinsdagavond laat zijn vertrek uit de politiek aangekondigd, nadat de regionale verkiezingen in Madrid werden gewonnen door de rechts-conservatieve partij Partido Popular (PP). Iglesias gaf in maart zijn post als vicepremier in de Spaanse regering op om mee te doen aan de verkiezingen in Madrid.

"We hebben gefaald, we zijn ver verwijderd van het samenstellen van een meerderheid die voldoende is", zei hij in een toespraak. Podemos behaalde volgens de peilingen samen met de Socialistische Arbeiderspartij (PSOE) van president Pedro Sanchez en een andere radicale linkse partij 64 van de 136 zetels.

Zittend regiopresident Isabel Diaz Ayuso en haar rechts-conservatieve Partido Popular zijn de grote winnaar van de verkiezingen in Madrid en omstreken. Rond middernacht was 92 procent van de stemmen geteld en lijkt Ayuso af te stevenen op 65 zetels, een ruime verdubbeling van het huidige aantal zetels van de partij.

De 42-jarige Ayuso won de steun van veel Madrilenen door de linkse regering van Spanje te trotseren, die haar onder druk zette om bars en restaurants te sluiten om zo de coronapandemie in te dammen. In plaats daarvan gaf ze voorrang aan de economie en het sociale leven, wat veel bareigenaars en restauranthouders tevreden stelde.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.