Geen extra maatregelen op Bevrijdingsdag: Haarlemse burgemeester verwacht dat het rustig blijft

Drukte met Koningsdag.

Drukte met Koningsdag.© Archieffoto United Photos/Paul Vreeker

Marlies Vording
Haarlem

Burgemeester Jos Wienen verwacht dat het op Bevrijdingsdag rustig blijft in Haarlem. ,,Op basis van de omstandigheden zoals die er nu voorstaan, zien we op dit moment geen aanleiding voor extra maatregelen’’, meldt zijn woordvoerster.

Het opvallende besluit is genomen tijdens een overleg op maandagmiddag. ’s Morgens leek het er nog op dat er mogelijk wel extra maatregelen zouden komen. Ook vorige week gaf Wienen tijdens een uitzending van televisieprogramma Op1 nog aan ’scherper’ op te willen treden op feestdagen in coronatijd. Aanleiding was de enorme drukte langs de oevers van het Spaarne afgelopen Koningsdag.

De burgemeester is niet bang voor een herhaling van die taferelen. ,,Het is niet voor iedereen een vrije dag en de drukte is sterk afhankelijk van het weer’’, aldus zijn woordvoerster.

Zoals het er nu naar uitziet, wordt het met zo’n 9 graden een gure dag met regenbuien.

Mocht het toch druk worden, dan heeft de gemeente volgens haar een aantal maatregelen achter de hand om de boel in goede banen te leiden. Zo is het mogelijk om meer stewards in te zetten. Die ingehuurde handhavers houden een extra oogje in het zeil.

Verder behoren een alcoholverbod en een snelle opeenvolging van de zogenoemde ’escalatieladder’ tot de mogelijkheden. ,,Is de drukte te doen? Is het zorgelijk? Loopt het uit de hand? Dan kan bijvoorbeeld over worden gegaan tot de afsluiting of de ontruiming van een gebied.’’

Afgelopen Koningsdag was het veel te druk in de Haarlemse binnenstad. De coronamaatregelen werden door het feestende publiek niet of nauwelijks nageleefd.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.