EMA ziet bloedproblemen als zeldzame bijwerking vaccin Janssen

AMSTERDAM

Trombose en een tekort aan bloedplaatjes zijn zeer zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin van het Nederlandse bedrijf Janssen. In de bijsluiter komt een waarschuwing voor de zeer kleine kans op deze ernstige bloedproblemen.

Tot die conclusie komt het veiligheidscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Het EMA zegt er wel meteen bij dat de voordelen van het vaccin nog altijd zwaarder wegen dan de risico's.

Het comité heeft nader onderzoek gedaan naar acht meldingen uit de Verenigde Staten over mensen die kort na hun coronaprik werden getroffen door een gevaarlijke combinatie van trombose (stolselvorming) en een te laag aantal bloedplaatjes. Eén vrouw overleed door bloedstolsels in haar hersenen.

In totaal hebben bijna zeven miljoen Amerikanen het in Leiden ontwikkelde vaccin gekregen.

Levering aan Europese Unie hervat

Ondertussen is de levering van coronavaccins aan EU-landen hervat. Moederbedrijf Johnson & Johnson (J&J) maakte dat dinsdag bekend. J&J legde zelf de uitrol van het vaccin in Europa tijdelijk stil, nadat de Amerikaanse autoriteiten hadden besloten het gebruik ervan tijdelijk te staken vanwege de meldingen van trombose.

EMA ziet trombose en een tekort aan bloedplaatjes vanaf nu als een zeer zeldzame bijwerking van het vaccin, maar benadrukt dat de voordelen van het middel zwaarder wegen. Het voorkomt bij 85 procent van de mensen die het krijgen ernstige ziekte.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.