Frankrijk houdt vertrouwen in vaccins Janssen en AstraZeneca

Frankrijk blijft vertrouwen houden in de vaccins van Janssen en AstraZeneca. Over beide middelen is onrust ontstaan vanwege het minimale risico op trombose dat bij het gebruik van deze vaccins zou kunnen ontstaan bij vooral jongeren.

Het vaccin van het Leidse bedrijf Janssen is in de EU al wel goedgekeurd, maar de fabrikant praat met de Europese Commissie en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) over wat er moet gebeuren met de reeds geleverde vaccins.

Frankrijk houdt vast aan het plan om dit middel toe te dienen aan mensen ouder dan 55 jaar, zei een regeringswoordvoerder woensdag. Het AstraZeneca-vaccin wordt gezien als "essentieel" in de strijd tegen Covid-19 en ook daarmee gaat het inenten door.

MRNA-technologieën

Vanwege de mogelijke bijwerkingen zijn de VS tijdelijk gestopt met het vaccin van Janssen, een dochteronderneming van de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson. Denemarken heeft het gebruik ervan ook opgeschort en stopt zelfs helemaal met AstraZeneca.

De Europese Commissie wil dat de EU zich bij de aankoop van coronavaccins voortaan vooral richt op vaccins gebaseerd op zogenoemde mRNA-technologieën, zoals die van farmaceuten Pfizer/BioNTech en Moderna. Dit betekent niet dat er geen contracten meer worden gesloten met producenten die een andere technologie gebruiken, zoals AstraZeneca en Johnson & Johnson.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.