Zelftest corona over enkele dagen in meeste apotheken verkrijgbaar

Demissionair minister Hugo de Jonge (VWS) schaft een zelftest aan bij een apotheek. Vanaf deze dag kunnen mensen testen bij apothekers aanschaffen waarmee zij zelf kunnen nagaan of ze besmet zijn met het coronavirus.
© Phil Nijhuis
DEN HAAG

De zelftest voor corona is over enkele dagen in de meeste apotheken verkrijgbaar. Veel apotheken wachten nog op hun bestelling, blijkt uit een rondgang van het ANP langs grote apotheekketens. Naar de zelftests, die 8,95 euro kosten, is veel vraag, melden apotheken.

Woensdag kocht coronaminister Hugo de Jonge de eerste zelftest in een Haagse apotheek. Maar die apotheek blijkt eerder een uitzondering dan de regel, zegt een woordvoerder van geneesmiddelendistributiebedrijf Alliance Healthcare, waar bijna 200 apotheken aan zijn verbonden. "Het ministerie is erg vlot geweest. Wij verwachten onze levering over een of twee dagen." BENU, de grootste apotheekketen van Nederland, verwacht de zelftests binnen dezelfde termijn.

Het ministerie van Volksgezondheid keurde vorige week twee tests versneld goed waarmee mensen zichzelf kunnen testen op het coronavirus. Het gaat om antigeentesten van de bedrijven Roche en Biosynex.

Apotheekfranchise Alphega wordt na de media-aandacht van woensdag vaak gevraagd of ze de zelftests al verkopen. "Maar mensen moeten echt nog een paar dagen geduld hebben", zegt een medewerker van een van de 140 Alphega-apotheken.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.