Laatste uur heeft geslagen voor camera Grote Markt, maar mogelijk komt er toch een vervanger

Het laatste camerabeeld.

Het laatste camerabeeld.

Marlies Vording
Haarlem

Het stadsbestuur gaat opnieuw om de tafel met Haarlem Marketing om te kijken of het toch mogelijk is om een nieuwe webcam te plaatsen op het Stadhuis. ,,Ik heb gemerkt dat veel mensen het jammer vinden als de camera verdwijnt’’, aldus burgemeester Jos Wienen.

Raadslid Moussa Aynan (Jouw Haarlem) voelde hem donderdagavond tijdens het wekelijkse vragenuurtje aan de tand over de kwestie.

Het apparaat, dat jarenlang de Grote Markt in beeld bracht, is verouderd en hapert. Eigenaar Haarlem Marketing heeft de camera daarom uitgeschakeld. Directeur Annermarije Hogenboom wilde graag een nieuwe laten plaatsen, maar liep tegen de privacywetgeving aan.

Aynan heeft navraag gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Daaruit blijkt dat de plaatsing van een nieuwe camera niet in strijd hoeft te zijn met de AVG, zolang passanten niet herkenbaar in beeld komen.

Wienen beaamt dat. ,,Het klopt dat je best camerabeelden uit kan zenden als mensen niet herkenbaar in beeld zijn. We zullen nog een keer kijken in hoeverre het mogelijk is om toch te komen tot een nieuwe camera.’’

Uitgeschakeld

Haarlem Marketing haalde de camera vorige week uit de lucht op de eigen website. Raadslid Anne Feite Bloem (SP) wist met knip- en plakwerk de live beelden toch nog te delen op een alternatief webadres. Sinds donderdagochtend 10.58 uur is de camera definitief uitgeschakeld.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.