Premium

’Ik heb bewondering voor sterke vrouwen’: Boek is eerbetoon aan het leven van de ’eigenzinnige’ Haarlemse Helena Peltenburg (1896 – 1974)

Antoinette Stockman
© United Photos/Toussaint Kluiters
Heemstede

Voor Antoinette Stockmann waren de mappen vol correspondentie van Helena Peltenburg (1896 – 1974) een ware schatkamer. Uit de brieven geschreven tussen 1912 en 1933 komt het beeld naar voren van een sterke vrouw die laverend tussen traditie en vrijheid haar eigen koers vaart.

De brieven vormen de basis voor het eerste boek van Stockmann ’Jouw Helena, een onbegrensde liefdesgeschiedenis’ dat de levensgeschiedenis beschrijft van Helena Peltenburg als jonge vrouw in de jaren voordat ze trouwde en een gezin stichtte. Een van de dochters van Helena is de schoonmoeder van Stockmann en zij bracht Stockmann op het spoor van de brieven. „Mijn schoonmoeder liet me een keer een kratje met mappen met brieven zien. Ik ben die brieven gaan lezen en raakte onder de indruk van het bijzondere verhaal. Helena was een vrouw die in die tijd deed wat ze goed vond en zich niet liet leiden door de conventies van die tijd.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.