Telstar trainer Andries Jonker lijkt in ’stormwedstrijd’ weer voor 5-3-2 systeem te gaan: ’Maar ik wil het 4-4-2 systeem van vorige week niet meteen de prullenbak ingooien’

Telstar-trainer Andries Jonker.
© Archieffoto United Photos/Toussaint Kluiters
Velsen-Zuid

Van een storm kijken ze in Velsen niet op. Ook bij Telstar niet. De voorspelde windkracht zeven zou tegen De Graafschap zelfs in het voordeel van de thuisploeg kunnen werken.

Immers: trainer Andries Jonker noemt Telstar de windclub van Nederland. Volgens de weersvoorspelling staat er in IJmuiden vrijdagavond in nasleep van storm Evert windkracht zeven. In het open stadionnetje waaien de pionnen en ballen wel vaker alle kanten op. De spelers zijn er dus aan gewend. ,,Maar dat geldt ook voor veel jongens van De Graafschap die hier ook hebben gespeeld”, reageert Jonker.

In het verleden maakte Telstar tijdens wedstrijden weleens handig gebruik van windstoten. Vorig seizoen tegen MVV bijvoorbeeld, maakte toenmalig clubtopscorer Reda Kharchouch een doelpunt na de met de wind meegevlogen uittrap van doelman Sven van der Maaten. ,,Dit soort jongens weten wel heel goed wat de wind met een wedstrijd kan doen. Of we er voordeel uit kunnen halen, moet nog blijken. We doen er in elk geval niet moeilijk over.”

Telstar kan zijn borst nat maken voor de nummer twee van de competitie. De Graafschap is bij een overwinning verzekerd van de periodetitel. Vorige week speelde Telstar in een 4-4-2 formatie met Ozan Kökcü als schaduwspits acher Glynor Plet en Rashaan Fernandes. Dat pakte matig uit. Telstar verloor vrij kansloos met 3-1. Jonker laat doorschemeren dat hij tegen De Graafschap weer voor het vertrouwde 5-3-2 systeem gaat. ,,We wilden voorkomen dat de spitsen geïsoleerd zouden raken. Dat ging in balbezit aardig maar verdedigend was het zeker de eerste helft niet goed. Ik wil het experiment niet meteen weggooien maar we hebben deze week meer spelers tot onze beschikking.”

Anass Najah, Tom Overtoom, Gyliano van Velzen en Anthony Berenstein lijken inmiddels klaar voor meer speelminuten. Sven van Doorm, Kick Groot en Ilias Bronkhorst trainen weer mee maar zijn nog niet fit genoeg. Ook Frank Korpershoek en Yaël Liesdek zijn voorlopig nog uit de roulatie.

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen