’Spannend? Stressvol!’ Het aftellen richting Tokio is nu écht begonnen voor badmintonster Selena Piek

De Weespse Selena Piek hoopt zich in de komende maanden voor de tweede keer te plaatsen voor de Spelen, zowel in de dubbel als de mix.
© Archieffoto

Vier regionale sporters hopen deze zomer in Tokio hun opwachting op de Olympische Spelen te maken. Haarlems Dagblad volgt om beurten badmintonster Selena Piek (29), baanwielrenner Matthijs Büchli (28), judoka Frank de Wit (25) en hockeyer Jorrit Croon (22) tijdens hun voorbereiding.

Voor mij zitten de Swiss Open erop. In de dubbel verloor ik met Cheryl Seinen al in de eerste ronde. En met Robin Tabeling haalde ik in de mix de kwartfinale, waarin we verloren van het als eerste geplaatste koppel uit Thailand. De eerste set werd 21-19, waarbij ik nog een smash miste om op setpoint te komen. Jammer, als we die gewonnen hadden, was het wellicht anders gelopen.

We zijn in een fase beland waarin elke ronde telt. Tokio komt nu echt dichtbij. Uiteindelijk moeten we op de ’geschoonde’ wereldranglijst - per land mogen er maximaal twee koppels naar de Spelen - bij de eerste veertien staan. Vorig jaar ging dat om de lijst op 1 mei, nu weten we pas ergens in juni of we ons plaatsen of niet.

Ik ga nu even terug naar Nederland en vlieg volgende week zondag naar Birmingham, voor het All England Open. Daarna spelen we nog in Frankrijk, in Orléans. En eind april is het EK in Kiev, dat wordt heel belangrijk. Niet alleen zijn daar veel punten te verdienen, ik moet daar ook weer mijn A-status veiligstellen door een medaille te pakken.

De komende tijd wordt gewoon heel spannend. Stressvol. Het is erop of eronder. Ik word dit jaar dertig en heb alles al eens meegemaakt, maar ik kan niet zeggen dat mijn ervaring ervoor zorgt dat ik nu veel rustiger ben. Toen ik vijf jaar geleden met Eefje Muskens in Rio meedeed, waren we in december al geplaatst met een puntenaantal dat lager is dan we nu hebben. De concurrentie is fors toegenomen en dat zorgt voor druk. Maar daar moet je als topsporter mee kunnen dealen.

Na de Spelen ga ik me focussen op de mix. Ik word ook een dagje ouder en de combinatie is zwaar. Fysiek merk ik dat ik geen twintig meer ben, je zou me de ochtend na een wedstrijd eens uit bed moeten zien komen. Of ik doorga tot Parijs 2024, weet ik niet. Voorwaarde is sowieso dat mijn lijf het houdt. Maar het belangrijkste is dat ik het gevoel blijf hebben dat ik écht meetel. Ik wil niet maar wat meehobbelen. Daar ben ik te fanatiek voor.

Selena Piek

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen