Belg mag met meer mensen buiten afspreken, terras blijft dicht

Belgen mogen vanaf maandag in de buitenlucht afspreken met tien personen buiten hun gezin. Nu ligt de 'buitenbubbel' op maximaal vier personen. Volgens premier Alexander De Croo moet die versoepeling "de zuurstof leveren om de coronamaatregelen vol te blijven houden ", zei hij na afloop van het Overlegcomité van zes regeringen. De avondklok blijft in stand en het reisverbod wordt verlengd van 1 tot 18 april. De cafés en restaurants gaan als het kan op 1 mei open, maar de terrassen blijven ook tot zolang nog dicht.

De Belgische regeringen willen geleidelijk meer buitenactiviteiten toestaan voor ook binnen meer mogelijk wordt. Vanaf 1 april zijn buitenactiviteiten in groepsverband weer mogelijk. Buitensporten wordt mogelijk in groepjes van maximaal tien personen, cultuurevenementen en begrafenissen met vijftig. De pretparken mogen heropenen, met strenge veiligheidsprotocollen.

In mei wil België met massale snel- en zelftesten de stap zetten naar meer normaliteit in het leven. Vooralsnog mogen Belgen nog steeds maar één 'knuffelcontact' thuis buiten het gezin ontvangen, maar er mogen wel tien mensen in de tuin langskomen als er een rechtstreekse toegang is tot de tuin en de nodige afstand gerespecteerd kan worden.

Paasvakantie

Het verbod op niet-noodzakelijke reizen blijft van kracht tot na de paasvakantie. Na de paasvakantie, vanaf 19 april, gaan de lagere en middelbare scholieren weer voltijds naar school. Op 26 maart komt het Overlegcomité weer bijeen en wordt besloten welke maatregelen versoepeld kunnen worden.

De cafés en restaurants in België zijn sinds 19 oktober 2020 gesloten. Hotels en vakantieparken mogen wel open maar er moet in de kamer worden gegeten. "We hopen dat we in mei ver genoeg staan in de vaccinaties", aldus De Croo. De Belgen hebben ook de lentekriebels en de sector dringt al langer aan op heropening van op zijn minst de terrassen. Maar de horecasector is blij dat er een concrete datum is genoemd voor de heropening, zei directeur Matthias De Caluw van Horeca Vlaanderen.

"Enerzijds is dat een harde boodschap, want we zijn al zes en een halve maand gesloten, maar we zijn blij dat er eindelijk duidelijkheid is om naartoe te werken. Iedereen zat daar op te wachten", aldus De Caluw.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.