FDF daagt D66-lijsttrekker Kaag voor rechter wegens smaad

Boerenactiegroep Farmers Defence Force daagt D66-lijsttrekker Sigrid Kaag voor de rechter wegens smaad. Op 16 maart behandelt de rechtbank in Den Haag de klacht tegen de politica, zegt FDF-voorman Mark van den Oever. Kaag is tevens minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

De boeren zijn boos op Kaag, omdat zij in januari in het televisieprogramma Nieuwsuur FDF aanwees als de boerengroep die hekken in Groningen omver had gereden. Volgens haar zou FDF ook journalisten hebben bedreigd. FDF stuurde haar daarop een aangetekende brief met de eis dat zij haar woorden zou terugnemen en een schadevergoeding zou betalen. "We zijn het zat dat politici de eer en goede naam van FDF aantasten", aldus de boerenorganisatie. Kaag ging niet op de eisen in.

FDF wil nu niet alleen eerherstel, maar ook een schadevergoeding van 50.000 euro. Kaag kan een rechtsgang voorkomen door FDF een schikkingsvoorstel te doen, aldus Van den Oever. De rechtbank in Den Haag kon donderdag niet bevestigen dat de zaak voor 16 maart op de rol staat.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.