Oplichter (20) opgepakt om ’doneeractie’ voor doodgeschoten Haarlemmer Bas van Wijk

Bas van Wijk.
© ANP
Helmond

Agenten hebben maandag een 20-jarige man uit Helmond aangehouden wegens oplichting. De man zit vast voor verder onderzoek, meldt de politie. De zaak kwam aan het rollen na een zogenaamde doneeractie voor de in Amsterdam doodgeschoten Haarlemmer Bas van Wijk.

De 24-jarige Bas van Wijk werd vorig jaar augustus op een zonnige zaterdagmiddag in park De Oeverlanden in Amsterdam doodgeschoten.

Een paar dagen later was er, zonder medeweten van de familie van Bas, via een website een online doneeractie gestart om geld op te halen voor de uitvaartkosten. Er waren al verschillende donaties gedaan.

De familie van Bas deed melding van de doneeractie bij de politie. Die lichtte vervolgens de website in waarna de actie vrij snel kon worden verwijderd. Het ingezamelde bedrag bleef daardoor relatief klein.

De 20-jarige verdachte kwam al snel in beeld tijdens een eerste onderzoek. De Helmondse recherche nam de zaak daarna over.

Uit het onderzoek blijkt dat de man nog twee andere doneeracties had opgezet en verschillende WhatsAppfraudes pleegde. Een van de slachtoffers van die fraude ging voor 6500 euro het schip in.

Lees ook: Verdachte doodschieten Bas van Wijk verder onderzocht op speciale observatieafdeling

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.