Bestuur Inholland waarschuwt studenten na dataroof netwerk

ALKMAAR

Hogeschool Inholland is het slachtoffer geworden van een dataroof door hackers. Het bestuur van Hogeschool Inholland waarschuwt in een interne mail aan studenten dat hun persoonlijke gegevens mogelijk zijn buitgemaakt. Die gegevens zouden te koop zijn aangeboden op internet.

Gebruikers van het netwerk hoeven niets te ondernemen, maar het bestuur roept op tot waakzaamheid en het advies niet te klikken op mails van onbekende afzenders of met vreemde inhoud.

De school, met locaties in onder meer Alkmaar, Haarlem en Amsterdam, zegt te werken aan een oplossing. Volgens de Volkskrant gaat het om de gegevens van 56.000 gebruikers.

Eerder maandag maakte de Autoriteit Persoonsgevens bekend dat er sprake is van een explosieve toename van het aantal hacks, gericht op het buitmaken van persoonsgegevens. Het aantal meldingen steeg in 2020 met 30 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Naar schatting zijn in 2020 de gegevens van 600.000 tot 2 miljoen personen gestolen bij een organisatie waarbij slechts één wachtwoord nodig is om in te loggen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.