Onderzoekers: ’Vezels van nylon en polyester nadelig voor herstel longen van kinderen en coronapatiënten’

Veel kleding wordt gemaakt van synthetische stoffen
© archieffoto ANP
Amsterdam

Vezels van de synthetische stoffen nylon en polyester hebben mogelijk een nadelig effect op het herstel van longen. Onderzoekers waarschuwen dat dit ’met name gevolgen kan hebben voor kinderen en mensen die beschadigde longen hebben door bijvoorbeeld corona’.

Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen, TNO en het Engelse onderzoeksinstituut Plymouth Marine Laboratory keken naar het effect van microplastics en microvezels op de gezondheid.

De vezels komen het meest binnenshuis voor. Ze komen bijvoorbeeld van kleding en vloerbedekking af.

Zeer kleine deeltjes kunnen mogelijk in de longen terechtkomen en zorgen er daar voor dat longweefsel minder goed kan herstellen en groeien, zeggen de onderzoekers.

De onderzoekers vrezen dat dit nadelig is voor kinderen, van wie de longen nog in ontwikkeling zijn, en voor mensen met beschadigde longen.

In hoeverre wij dagelijks synthetische vezels inademen en of die vezels daadwerkelijk schade aanrichten, wordt nog onderzocht. De Groningse onderzoekers deden onderzoek met mini-longen, dit zijn luchtwegen en longblaasjes die in een laboratorium zijn gekweekt.

Laboratoriumlongen

Die laboratriumlongen zijn veertien dagen blootgesteld aan zeer kleine vezels die ingeademd kunnen worden. Dit is een aanwijzing dat vezels ook schade kunnen aanrichten op menselijke longen, benadrukken onderzoekers.

Het onderzoek is naar buiten gebracht op het videokanaal van de milieu-organisatie Plastic Soup Foundation.

Momenteel lopen er in Nederland meerdere onderzoeken naar de invloed van synthetische deeltjes op onze gezondheid.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.