Politie vindt levende baby in container in Amsterdam; de recherche is uitgebreid onderzoek gestart [update]

© Hollandse Hoogte / ANP
AMSTERDAM

In een container aan de Meernhof in Amsterdam Zuidoost is zondagavond een baby gevonden, meldt de politie. De baby werd rond 23.00 uur aangetroffen. Met hulp van de brandweer is het kindje uit de container bevrijd.

Het pasgeboren meisje was direct naar het ziekenhuis overgebracht. De politie meldt dat ze nog in het ziekenhuis ligt, maar stabiel is. De recherche is een uitgebreid onderzoek gestart. De straat is hiervoor afgezet.

De politie kreeg rond 22.40 uur een melding van iemand die geluiden hoorde, vermoedelijk gehuil, uit een container aan de Meernhof. Nadat de hulpdiensten verschillende vuilniszakken uit de vuilniscontainer hadden gehaald, hoorden agenten inderdaad een baby huilen.

De brandweer wist uiteindelijk de baby, die in een grote gele Jumbo-boodschappentas zat, uit de container te halen.

Kinderbescherming

De Raad voor de Kinderbescherming heeft met een gezagsmaatregel de voorlopige voogdij aangevraagd voor drie maanden, zodat er ouderlijk gezag is geregeld. De jeugdbescherming regelt een verblijfplaats voor het kind. Volgens de woordvoerder is het eerst belangrijk dat wordt achterhaald wie de moeder is en dat zij de hulp krijgt die ze nodig heeft.

De afgelopen tien jaar werd ongeveer één keer per jaar een kindje te vondeling gelegd, volgens de cijfers van de Kinderbescherming. Naast de veiligheid van het kind staat het achterhalen van de ouders voorop, al lukt dat niet altijd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.