Henk en Margo rijk in hun West-Friese stolp voor een arme boer

© Foto Marcel Rob
Zwaagdijk

Vroeger gebeurde het dat de kerk boerderijen bouwde voor de armetierige boeren. Zo ook deze stolp aan de Zwaagdijk in het gelijknamige dorp. Het waren met name Friese boeren die hier hun varkens konden houden, getuigen de schuren achter de boerderij.

© Foto Marcel Rob

De zwager van Henk en Margo de Jonge woonde hier lang met zijn moeder samen. Margo ging kijken toen hij aan het verbouwen was: „De bedstee zat er nog in. Maar ik dacht wel meteen: wát een heerlijke plek.” Ook Henk had hetzelfde gevoel, toen hij langskwam. „Op dat moment hadden we alle dorpen in West-Friesland wel gehad in onze huizenzoektocht. We woonden in Hoorn, maar wilden graag iets meer buiten wonen. En onze zwager wilde gaan verhuren. We hebben er samen over gepraat en sinds zes jaar zijn wij dus de huurders van één van de twee woonruimtes.”

Zij hebben de deur aan de voorzijde, de buren aan de zijkant. „In de zomer zien we ze wat meer en gaan we gezellig barbecueën. Maar verder zitten we elkaar niet in de weg. Er is meer dan genoeg ruimte om de boerderij heen.”

Het woonhuis is niet enorm groot, maar met z’n tweeën is het prettig te doen met woonkamer, keuken, badkamer en twee slaapkamers. De kinderen en kleinkinderen komen vaak langs. „Zij brengen nog meer gezelligheid mee.”

Oeps!

De inrichting is warm, met diepe tinten. „Dat was nog even wennen voor Henk”, vertelt Margo, „In ons vorige huis hadden we gebroken wit op de wanden. Hier wilde ik op de achterste muur een lichtgrijze tint. Het mengen gebeurde ter plekke en bij het schilderen werd het antracietgrijs. Oeps!” Maar het kleurt juist heel mooi bij het karakter van de boerderij, in combinatie met de overige lichtgrijze muren en bordeauxrode meubels en accenten in het interieur.

De openhaard op bio-ethanol geeft extra sfeer. „Deze woning omarmt ons. Ik voel me echt rijk dat ik hier mag wonen”, aldus Margo.

De boerderij ligt iets van de weg af, met een fietspad, een sloot en een weelderige tuin ertussen. „Er komt veel verkeer langs, van motorrijders tot paard en wagens. Leuk om vanuit de woonkamer naar te kijken. En dan de zwanen, de kikkers, de eenden, de buitenlucht en al dat groen om ons heen geven rust in mijn hoofd.”

Henk kan dit beamen: „Ik word ’s ochtends wakker door de biologische wekker. Ik pak mijn krantje en een stoel. Als het straks weer kan, zit ik in het zonnetje buiten en zie ik de schaapjes die naast ons huis grazen. Daar zit je dan, denk ik. Ik ben een gewone Amsterdamse jongen, maar hier voel ik me een rijke stinkerd. Het is de ultieme rijkdom.” Margo: „Ons jongste kleinkind van drie noemt mij Oma Schaap.”

Wil jij laten zien hoe jij woont? Mail naar vrij@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.