Wereldpremières bij het Nederlands Dans Theater en Van Manen bij Het Nationale Ballet

Campagnebeeld ’Shadow’s whispers’ van het Nederlands Dans Theater
© foto Rahi Rezvani

Om niet op een toneel te kunnen staan om dat te laten zien waar je dagelijks voor traint, is voor dansers eigenlijk niet voor te stellen. Gelukkig is er in deze tweede lockdown, in tegenstelling tot de eerste, wel de mogelijkheid om in de studio te werken en heeft ook de techniek een enorme sprong gemaakt waar het gaat om livestreams.

Het Nederlands Dans Theater presenteert via zo’n livestream maandag 15 februari zelfs twee wereldpremières, producties gemaakt tijdens de lockdown.

De Brits-Israelische choreograaf Hofesh Shechter werkte met de dansers samen aan ’From England with love’. Shechter kennende zal de toeschouwer vast verrast worden met een overdonderende kolkende massa muziek en dans.

Voormalig NDT-dansers Imre en Marne van Opstal - zus en broer - tekenen voor de première van ’Baby don’t hurt me’.

Beide producties worden gepresenteerd onder de noemer ’Shadow’s whipers’. Naast 15 is het programma ook te zien op 16 en 17 februari. Alle keren om 20 uur (ndt.nl).

Iets later deze maand komt ook Het Nationale Ballet weer met een livestream. Op 27 en 28 februari zijn zes meesterwerken van choreograaf Hans van Manen te zien.

De toeschouwer wordt getrakteerd op onder meer ’Two pieces for HET’, het wonderschone ’Adagio Hammerklavier’ en ’Variations for two couples’, dat Van Manen in 2012 maakte ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van Het Nationale Ballet, en dat met een Benois - de ’Oscar van de dans’ - werd bekroond. De creaties worden door twee verschillende danserscasts uitgevoerd (operaballet.nl).

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.