Blijven verkopen, ook met schotten voor de etalage: ’Mensen moeten wel weten dat we er nog steeds zijn’

Juwelier Amber Jewels met een boodschap voor de klanten.
© Foto Mediahuis
De Readshop bezorgt gratis aan huis.
© Foto Mediahuis
Verkoop door een loket bij ijzerwaren- en gereedschapswinkel Ron Stals.
© Foto Mediahuis
1/3
IJmuiden

Een gedwongen sluiting en nu ook nog grote houten schotten voor je etalage van waaruit nog enige verkoop mogelijk was. Ondanks die gebarricadeerde etalages gaan diverse detaillisten zo goed en zo kwaad als het gaat toch door met hun winkelactiviteiten.

,,Het is natuurlijk waardeloos, dit”, zegt Bianca Blok van de snoep en cadeauwinkel ’Zoet aan Zee’, terwijl ze naar de grote houten schotten voor haar etalage wijst. ,,Tot dinsdag konden mensen vanuit de etalage dingen bij ons bestellen. Dat zicht heb je nu niet meer. Maar we moeten wel, want we vinden het te riskant vanwege de dreiging van rellen voor de deur. Ik zat dinsdagavond voortdurend thuis in de camera van de winkel te kijken. Ik zat geen moment meer rustig.”

,,Maar we zijn nog steeds actief en bereikbaar hoor”, haakt mede-eigenares Mariska de Reus in. ,,Via de telefoon, Facebook, mail en via Instagram. Mensen kunnen gewoon blijven bestellen.”

Nieuwe tegenslag

Ze vertelt dat het een nieuwe tegenslag is, deze preventieve maatregel tegen relschoppers: ,,De centen die we de afgelopen weken in beperkte mate hebben kunnen verdienen, kunnen we nu aan het hout en het plaatsen ervan uitgeven.”

Ook ijzerwaren en gereedschapswinkel Ron Stals heeft zijn winkel stevig gebarricadeerd. Hij verkoopt tussen half tien ’s ochtends en half zes ’s middags vanuit een loket in de deur. ,,Voorlopig tot aan het einde van de avondklok houd ik de schotten voor mijn winkel”, zegt hij. ,,En de verkoop gaat door: mensen kunnen me bellen, appen en bestellen via Facebook. Ik heb het geluk dat negentig procent van de klanten die nu bestellen uit de vaste klantenkring komen. Die mensen weten wat ik verkoop. Men gunt je ook wat, heb ik gemerkt, omdat ik hier al zolang zit aan de Lange Nieuwstraat.”

Zoveel mogelijk

Op Plein 1945 baalt eigenaar Niels Verspuy van meubel- en interieurwinkel Verspuy Interieur van de schotten voor zijn ramen: ,,Ik had juist zoveel mogelijk van onze spullen naar het voorste deel van de winkel gehaald. Mensen kunnen dan een fotootje maken en die naar me appen. Dan komen we het thuis bezorgen.”

,,Maar de schotten gaan zo snel mogelijk weer weg”, gaat hij verder. ,,Ik kijk het woensdagavond nog aan, blijft het rustig, dan gaan ze er donderdag weer af.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.