We moeten slim vaccineren en dus arme landen helpen met inentingen, anders duurt de crisis nóg langer | Commentaar

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft voor een andere gevaarlijke infectieziekte, ebola, een vaccinatieprogramma in Afrika ontwikkeld.
© Foto Pixabay

Een saamhorige samenleving komt vaak maar op twee momenten voor: als het nationale voetbalelftal speelt en als er een enorme crisis is. Wanneer de Oranjekoorts is verdwenen, hebben Ajacieden weer een hekel aan Feyenoorders, en andersom. Als een crisis voorbij is - of heel lang duurt en er sprake is van gewenning - komen oude patronen en scheurlijnen weer aan het oppervlak.

Toen de coronacrisis nog jong was, vocht de mensheid gezamenlijk tegen die ene vijand: dat vervelende virus. Alleen door samen te werken kunnen we overwinnen, was het mantra. Initiatieven zoals het verspreiden van vaccins over de hele wereld werden omarmd, ook door de rijkere landen.

Van dat groepsdenken is weinig meer overgebleven. Arme landen worden nauwelijks geholpen en krijgen pas in 2023 zicht op vaccins. Zelfs welvarende naties beconcurreren elkaar, zoals nu te zien is met het vaccin van AstraZeneca. De Europese Unie krijgt minder omdat, zo vermoedt Brussel, het Verenigd Koninkrijk de begeerde prikjes heeft gekaapt.

Het klinkt onrechtvaardig wanneer een gezond jong persoon in een rijk land eerder wordt gevaccineerd dan een kwetsbaar oud persoon in een arm land, maar is het een overheid kwalijk te nemen dat zij als eerste degenen helpt voor wie zij verantwoordelijk is? In de Grondwet staat: ’De overheid treft maatregelen ter bevordering van de volksgezondheid.’ Een directere aansporing om de eigen bevolking zo snel als mogelijk te vaccineren bestaat niet.

Aan de andere kant laat het egoïstische vaccinatieprogramma het onvermogen van de mens zien om de grootte van een probleem in te kunnen schatten. We weten dat corona in golfbewegingen over de wereld rolt en dankzij de Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse coronavarianten dat het virus muteert. Corona komt in een bepaalde gedaante terug, ook al is de Nederlandse bevolking gevaccineerd.

We moeten ons op de slimste wijze uit de coronacrisis vaccineren en heel misschien dan kunnen we (relatief) snel weer bevangen worden door de Oranjekoorts - wanneer ons nationale elftal in gevulde stadions het weer op neemt tegen andere voetbalgrootmachten. Alleen dan mogen we weer ’nationalistisch’ zijn.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.