'Londen wil buitenlandse reiziger dagen in hotel voor 1500 pond'

De Britse regering wil reizigers die Groot-Brittannië binnenkomen tien dagen verplicht in hotels in quarantaine laten gaan. Dat melden Britse media. Volgens de Daily Mail gaat dat de bezoeker of terugkerende reiziger naar schatting 1500 pond (circa 1700 euro) kosten. Het zou voor de meeste Britten een buitenlandse reis onbetaalbaar maken.

De eerste groep die de regering van premier Boris Johnson voor de 'hotelquarantaine' op het oog heeft, zijn Britten die terugkeren uit Brazilië of Zuid-Afrika. In die landen is een virusvariant ontstaan die besmettelijker zou zijn dan het oorspronkelijke virus. Ze zouden na aankomst op eigen kosten in hotels moeten blijven en daar zal door bewakers op worden toegezien.

De draconische maatregel zou vervolgens worden uitgebreid naar andere reizigers. Volgens de Mail beoogt de regering straks alle reizigers uit het buitenland na aankomst op eigen kosten tien dagen op te sluiten in een hotel.

Speculatie

De Britse onderminister belast met onder meer het vaccinatieprogramma, Nadhim Zahawi, heeft dinsdag in een vraaggesprek gesuggereerd dat de regering dinsdag besluit dat er reizigers na aankomst verplicht in quarantaine moeten en om welke reizigers het dan gaat. Maar minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel lijkt aan te geven dat dit allemaal nog niet vaststaat. "Het is verkeerd om nu te speculeren over zulke maatregelen", zei ze.

Sky News meldde dat er mogelijk onenigheid over is in de Conservatieve regering van Johnson. Maar wel is duidelijk dat de regering het de bevolking uit angst voor virusvarianten heel erg moeilijk of duur wil maken om te reizen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.