Noodkreet burgemeester Haarlem na oproepen tot ’koffieprotesten’ in de stad: ’Ga niet rellen’

Haarlem

De Grote Markt, Schalkwijk en het Kenaupark: op social media verschijnen maandag steeds meer oproepen om vanavond ’koffie te drinken’ in Haarlem, waarmee bedoeld wordt te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Burgemeester Jos Wienen roept inwoners op om maandagavond thuis te blijven.

Wienen: „Op basis van signalen tot oproep van illegale samenscholing en rellen op verschillende locaties in Haarlem roep ik met klem op hier geen gehoor aan te geven. Gebruik je gezonde verstand, bij overtreding loop je het risico op een boete en een strafblad. Ook ouders roep ik met klem op om hun kinderen thuis te houden. Het is voor niemand prettig, maar laten we het niet nòg onprettiger maken dan strikt noodzakelijk. Bij verstoring van de openbare orde wordt direct ingegrepen.”

Burgemeester Wienen heeft drie veiligheidsrisicogebieden, waaronder het hele centrum, aangewezen waar indien nodig preventief gefouilleerd kan worden.

Grote Markt

Na protesten in een tiental steden in het land op zondag, circuleerden op social media maandag nieuwe oproepen om te protesteren tegen de coronamaatregelen en met name tegen de avondklok. Ook de Grote Markt in Haarlem wordt genoemd.

In het bericht wordt opgeroepen om vanaf 19.30 uur ’je vrijheid te pakken en koffie te komen drinken’.’

Winkeliers en ondernemers in zowel Haarlem centrum als Schalkwijk zijn door centrummanager Falco Bloemendal gewaarschuwd om ruim voor acht uur het personeel naar huis te sturen, de winkel te sluiten, vlaggen en straatmeubilair naar binnen te halen en kostbare spullen op te bergen.

Op de webcam van de gemeente, gericht op de Grote Markt is vooralsnog weinig activiteit te bespeuren.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.