EU houdt sancties op zak, gunt Moskou tijd voor vrijlaten Navalni

De Europese Unie gunt Rusland nog wat tijd om oppositieleider Aleksej Navalni vrij te laten. Ze houdt sancties op zak, in ieder geval tot de buitenlandchef van de Europese Unie volgende week Moskou heeft bezocht.

Josep Borrell zal de regering in Moskou "een heldere boodschap" overbrengen over de arrestatie van Navalni, zegt hij. De EU wil in ieder geval dat bezoek afwachten, maar ook of de Russische rechter hem volgende maand misschien al op vrije voeten stelt. "We hebben afgesproken op het besluit van de rechtbank te wachten", zegt de Duitse buitenlandminister Heiko Maas.

Sommige EU-landen willen Moskou uit protest voorlopig juist mijden. Ook in het Europees Parlement gingen zulke stemmen op. Maar Borrell maakte vorige week al duidelijk dat hij een bezoek aan Rusland juist "noodzakelijker dan ooit" vindt. De EU-buitenlandchef zou dan graag ook langsgaan bij Navalni, zei hij desgevraagd. Maar hij kondigde niet aan daarop bij de Russen te zullen aandringen.

Vrijlating

De lidstaten onderstreepten wel nog eens dat Rusland de belangrijkste binnenlandse rivaal van president Vladimir Poetin onmiddellijk moet vrijlaten. Navalni is net hersteld van een moordaanslag waarin hij de hand herkende van de Russische geheime dienst. De EU wil ook dat medestanders van Navalni vrijkomen. De afgelopen dagen zijn er heel wat opgepakt toen ze uit protest de straat opgingen. De EU veroordeelt de "wreedheden" van de politie.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen bogen zich maandag over extra sancties tegen Rusland, zoals Nederland en sommige andere lidstaten willen. Maar "een concreet plan kwam niet op tafel", zei Borrell. Er is ook geen tijdsbestek afgesproken om over strafmaatregelen te beslissen. De EU-leiders nemen in maart de verstandhouding met Rusland weer eens door.

De EU kan in ieder geval niet met sancties volstaan, zei Borrell eerder al. Diplomatieke druk is volgens hem ook belangrijk en Brussel moet dus in gesprek blijven met Moskou.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.