Nog 27 personen vast na demonstratie op Museumplein

Van de 190 mensen die zondag zijn aangehouden bij de uit de hand gelopen demonstratie op het Amsterdamse Museumplein zitten er nog 27 vast. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging en worden verhoord, meldt de politie. Zeven verdachten zijn minderjarig. Drie agenten zijn bij de ongeregeldheden lichtgewond geraakt.

De overige arrestanten zijn in de loop van de avond en nacht heengezonden en moeten een boete betalen. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit en zal de vele beschikbare camerabeelden nader bestuderen om te kijken of er nog meer strafbare feiten zijn gepleegd.

De politie greep in toen zich op het plein zo'n 1500 mensen hadden verzameld die tegen de regels in kwamen demonstreren tegen de coronaregels. Toen de betogers geen gehoor gaven aan de oproep weg te gaan, zette de politie de mobiele eenheid, waterkanonnen en de politie te paard in om het plein schoon te vegen. Daarbij bekogelden relschoppers de politie met stenen en vuurwerk. Rond 16.30 uur keerde de rust terug.

De politie was massaal aanwezig, aangezien er op voorhand signalen waren dat mensen massaal wilden komen 'koffiedrinken' op het Museumplein. Daarbij waren er ook aanwijzingen dat mensen - net als vorige week zondag - geweld wilden gebruiken.

Bij de verboden demonstratie van vorige week hield de politie 143 mensen aan.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.