Premium

Kaaskop uit de Betuwe tussen de exoten

Simon-Jan van Dijk is gespecialiseerd in Hollandse Kaas.
© foto Ronald Goedheer

Hij is een beetje een vreemde eend in de bijt. Simon-Jan van Dijk verkoopt kaas en zuivelproducten omringd door fruithandelaren. Hollandse kaas, omringd door exotische producten.

Het Kaasboerinneke heet zijn winkel, die hij inmiddels alweer vijf jaar lang bestierd op de Bazaar. Daarvoor stond hij drie jaar lang her en der op de markten met zijn Hollandse kazen. ,,Ik heb de zaak overgenomen van mijn vader. Die begon ooit met partijhandel, maar zat ook in de vis. Met die partijhandel stond hij al af en toe op de Zwarte Markt, vandaar dat we er goed bekend mee waren. Maar die partijhandel liep steeds wat slechter en bovendien wilde hij het wel eens wat rustiger aan gaan doen. Zo kwam hij uit bij de kaashandel. Dat blijft altijd goed.’’ Hij wijst op een ingepakte, grote ronde kaas. ,,Die blijft, zo ingepakt, makkelijk twaalf jaar goed. Kaas vergaat niet. Alleen is het na twaalf jaar van jonge kaas wel oude kaas geworden.’’ Hollandse kaas is zijn voornaamste handel, zijn specialiteit. Met af en toe iets leuks ertussen als hij ergens voor een leuke prijs een ’leuk partijtje’ op de kop kan tikken. Zo heeft hij deze week cheeseburgers liggen, vier stuks voor vijf euro. ,,En ik heb ook altijd wel wat brie of wat Franse kaas liggen.’’ Daarnaast verkoopt hij ook onder meer (verse) scharreleieren en boerenroomboter.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.