Hoe een groot drama net werd afgewend: dit viel grootmeester Dimitri Reinderman op tijdens Tata Steel Chess

Wijk aan Zee

Tijdens Tata Steel Chess gaat grootmeester Dimitri Reinderman na elke toernooidag in op een aspect dat hem is opgevallen. Vandaag: speelronde 5.

Groot was de opluchting bij commentator Peter Leko toen de partij tussen de Spanjaard Anton en de Noor Tari remise werd. Is hij bevriend met één van beide spelers? Had hij een weddenschap lopen op de uitslag? Allebei niet.

Wel maakte hij zich grote zorgen om de mentale gezondheid van witspeler Anton. Dat hij de partij niet ging winnen na urenlang gewonnen te hebben gestaan was tot daar aan toe. Verlies was echter iets waar Anton noch Leko rekening mee hielden, maar opeens leek dat toch te gaan gebeuren! Leko weet (zoals ikzelf en elke toernooischaker ook) hoe erg dat voelt. Maar gelukkig, tegenstander Tari was waarschijnlijk zo opgelucht dat hij remise kon maken, dat hij niet zag dat hij zelfs kon winnen. En zo hadden beide spelers zowel reden tot ontevredenheid als tot opluchting.

52.Kf4??

Waarschijnlijk zag Anton dat wit na 52.Kd4 Ld1 net niet wint. De partijzet is op zich logisch, maar helaas ook verliezend.

52...c3 53.g5+ Kf7 54.Ke3 c2??

Als Tari had geweten dat zwart hier gewonnen staat had hij ongetwijfeld 54...Lb5! gevonden. Dan witte koning moet op e3 blijven omdat anders de c-pion doorloopt. Dat betekent dat wit alleen maar pionzetten kan doen, maar die raken op en dan kan zwart alle witte pionnen gaan slaan. Een voorbeeldvariant: 55.a4 La6 56.a5 Kg7 57.h5 Lb5 58.g6 La6 59.h6+ Kxh6 etc.

55. Kd2 Kg7 56. h5 Bb3 57. Kc1 Ba4 58. Kb2 Bb3 59.Kc1 Ba4 60. Kb2 remise.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen