Rusland arresteert vijf medewerkers van Navalni

De Russische autoriteiten hebben vijf medewerkers van Kremlincriticus Aleksej Navalni opgepakt. De oppositieleden zijn aangehouden kort nadat de regering had gewaarschuwd om komend weekend niet te gaan demonstreren. Deze mensen riepen op om wel de straat op te gaan.

Veel aanhangers van Navalni en tegenstanders van de regering van Vladimir Poetin willen komend weekend de straat opgaan om hun onvrede te uiten over de regering en het arresteren van Navalni. In zeker 65 steden worden protestacties verwacht. De regering wil dit voorkomen, deels vanwege de geldende coronarestricties.

Het Openbaar Ministerie van Rusland zegt dat er preventieve actie wordt ondernomen om te voorkomen dat er grootschalige demonstraties plaatsvinden. Er wordt ook ingegrepen als berichten op sociale media die oproepen tot demonstraties niet worden verwijderd. De socialmediabedrijven kunnen een boete van 4 miljoen roebel (ruim 44.000 euro) krijgen.

Navalni zit nog tot zeker half februari in de gevangenis. Hij werd zaterdag opgepakt toen hij na maanden weer terugkeerde in Rusland. De oppositieleider was in Duitsland nadat hij was vergiftigd in augustus vorig jaar. Hij is opgepakt omdat hij volgens justitie niet aan de voorwaarden voor zijn voorwaardelijke vrijlating heeft voldaan door zich niet tweemaandelijks bij de gevangenis te melden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.