Marechaussee schoot terecht op verwarde man op Schiphol

© Michel van Bergen
SCHIPHOL

De medewerker van de Koninklijke Marechaussee (KMar) die oktober vorig jaar in een vertrekhal op Schiphol een man in zijn been heeft geschoten, heeft rechtmatig gehandeld. Dat meldt het Openbaar Ministerie na een onderzoek door de Rijksrecherche. De marechaussee schoot uit noodweer, omdat de man uit Tanzania messen vast had en deze niet los wilde laten.

De KMar-medewerker ging met twee collega’s naar vertrekhal 2 na een melding van een verward persoon met een mes. De man stond bij een incheckbalie en had in beide handen een mes. Hij werd herhaaldelijk gesommeerd zijn messen te laten vallen, maar in plaats daarvan stapte hij dreigend op de marechaussee af. In verband met mogelijk gevaar voor de omstanders was een waarschuwingsschot niet mogelijk, aldus het OM. Uiteindelijk moest er twee keer op de benen van de man geschoten worden, die in een psychose leek te zijn. Later bleek dat de man al eerder voor overlast had gezorgd.

Volgens het OM was het gebruik van het dienstwapen noodzakelijk ter verdediging. "Er was geen andere manier meer om de man onder controle te brengen: hij reageerde niet op herhaalde verzoeken om te messen te laten vallen. Gebruik van een wapenstok of pepperspray was gelet op de afstand en de veiligheid van de KMar-medewerkers niet mogelijk. Alles afwegende is het OM van mening dat het geweld rechtmatig is aangewend."

Het is gebruikelijk dat de Rijksrecherche onderzoek doet naar het gebruik van het dienstwapen.

Lees ook: Marechaussee schiet man neer die met mes dreigt op Schiphol, tweede verdachte opgepakt

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.