Ruim tachtig Britten aan de grens geweigerd wegens inreisbeperkingen

SCHIPHOL

De Koninklijke Marechaussee heeft sinds 1 januari meer dan tachtig Britse reizigers aangehouden bij verschillende grensposten op Schiphol en in de havens aan de Noordzee.

De marechaussee in Zuid-Holland weigerde maandag vijf Britse reizigers vanwege de inreisbeperkingen. Ze konden niet aannemelijk maken dat ze een noodzakelijke reis moesten maken en moesten met de ferry terug naar Engeland.

In de haven van Breskens zijn twee Britten geweigerd die met een zeiljacht aankwamen. Zij voldeden niet aan een voorwaarde om Nederland in te reizen. Ook op Schiphol kregen diverse reizigers geen toegang tot Nederland. "De weigeringsgrond is over het algemeen het gevaar voor openbare orde en volksgezondheid", meldt de marechaussee dinsdag.

Vanaf 1 januari vallen inwoners van het Verenigd Koninkrijk vanwege de brexit niet meer onder EU-regels en mogen zij vanwege de coronabeperkingen alleen als dat strikt noodzakelijk is Nederland nog in. Afgelopen vrijdag stond de teller nog op 58 Britten die aan de grens geweigerd waren.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.