GGD Kennemerland begint op 18 januari met vaccineren van zorgpersoneel, 18- tot 60-jarigen zijn waarschijnlijk in augustus aan de beurt [update]

Haarlem

GGD Kennemerland begint op maandag 18 januari met het vaccineren van zorgpersoneel. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen krijgen als eerste een uitnodiging voor een coronavaccinatie.

Daarna volgt het personeel dat werkzaam is in de gehandicaptenzorg, de wijkverpleging en de thuiszorg. Als deze zorgmedewerkers zijn gevaccineerd, krijgen ’kwetsbare groepen’ thuis of op de zorglocatie een vaccinatie.

Twee prikken

Het vaccin van Pfizer-BioNTech bestaat uit twee prikken. Tussen de twee vaccinaties moet minimaal een periode van drie weken zitten. Omdat niet meteen voldoende goedgekeurde vaccins beschikbaar zijn, worden in de eerste fase niet alle groepen gevaccineerd.

Schiphol

Het vaccineren in GGD-regio Kennemerland wordt gedaan in hal A op het parkeerterrein P4 van Schiphol aan de Loevesteinse Randweg, Badhoevedorp. Op die locatie is nu een XL-teststraat.

Voor het inplannen van afspraken zal begin januari een landelijk callcenter zijn ingericht. Voor het vaccineren van het zorgpersoneel in Nederland wordt uitgegaan van 25 locaties. Zorgmedewerkers in Kennemerland mogen ook een afspraak maken om zich op een andere plek dan Schiphol te laten prikken.

Vanaf augustus

Na het eerder genoemde zorgpersoneel en de kwetsbare groepen komen achtereenvolgens 60-plussers met medische indicatie en andere 60-plussers aan de beurt, schreef minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid onlangs aan de Tweede Kamer. Daarbij komen de oudsten het eerst aan de de beurt. Daarna volgen respectievelijk 60-minners met een medische indicatie, zorgmedewerkers van eerder genoemde groepen, zorgmedewerkers die contact hebben met coronapatiënten en ander zorgpersoneel. Als laatste is de groep van 18- tot 60-jarigen aan de de beurt. Waarschijnlijk krijgt deze grote groep in Kennemerland pas in augustus voor het eerst een prik, aldus een woordvoerder van de GGD.

Gratis en vrijwillig

De vaccinatie is gratis en vrijwillig, benadrukt GGD Kennemerland. Haarlem, Haarlemmermeer, Heemstede, Zandvoort, Bloemendaal, Uitgeest, Beverwijk, Velsen en Heemskerk maken deel uit van deze GGD-regio.

Al eerder in januari wordt op drie andere locaties gevaccineerd. De eerst prikstraten worden geopend in Rotterdam, Utrecht en de regio Hart van Brabant.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.