Kamer wil snellere uitzetting krakers

Krakers moeten voortaan sneller kunnen worden uitgezet, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Donderdag werd een initiatiefwet voor de aanscherping van het Kraakverbod van Kamerleden Daniel Koerhuis (VVD) en Madeleine van Toorenburg (CDA) aangenomen. Zij willen het verbod op kraken aanpassen, zodat panden sneller kunnen worden ontruimd.

Vermeende krakers worden nu nog via een kort geding berecht en tot die tijd mogen ze niet worden uitgezet. Dat kan tot acht weken duren. Als het kraakverbod wordt aangescherpt, worden krakers voortaan strafrechtelijk beoordeeld in plaats van civielrechtelijk. Op die manier zou een zaak al binnen drie dagen door een rechter-commissaris kunnen worden getoetst.

Eerder kon het voorstel rekenen op kritiek van onder meer het Openbaar Ministerie (OM), de Raad van State, de Raad voor de Rechtspraak en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Het voorstel zou zorgen voor meer bureaucratie en de werklast voor de politie zou worden verhoogd. Ook zouden meer zaken bij de rechter belanden, omdat krakers nu soms nog zelf vertrekken voor ze voor de rechter moeten verschijnen. De uiteindelijke tijdwinst zou te verwaarlozen zijn.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.