Weet je het nog? De sneeuwstorm van tien jaar geleden [video]

© ANP
N246, West-Knollendam.
© Archief
© ANP
1/3

Weet je het nog? De sneeuwstorm van tien jaar geleden? Op 17 december 2010 viel er een enorm pak sneeuw. Het verkeer liep vast, mensen konden niet naar huis.

Lees ook: Tien jaar geleden zoende dit verliefde stelletje in de sneeuwstorm, maar wie weet hoe het afliep?

Er viel in vooral de Randstad en Zeeland een enorm pak sneeuw, weet het KNMI. Tot wel 20 centimeter in sommige plaatsen. In het wessten en midden van het land groeide dat sneeuwpak de dagen er na alleen maar aan. Het was de koudste decembermaand sinds 1969.

De file op 17 december 2010 belandde met 753 kilometer toen meteen in de top tien van drukste spitsen. De laatste files waren pas rond middernacht verdwenen.

Het was spekglad door de sneeuw en door bevroren sneeuwresten. Veel automobilisten die strandden op de ring rond Amsterdam namen hun toevlucht tot hotels. Het Bastion Hotel Amsterdam/Amstel bijvoorbeeld had 20 tot 30 procent meer boekingen dan normaal. ,,Vanaf het begin van de middag kwamen er al mensen binnen die het niet meer zagen zitten om naar huis te rijden”, aldus de manager in de krant van 18 december.

(Video’s van de sneeuwstorm staan onder de foto)

Kruisbrug, Haarlem
© Archief

(Video: ,,Van het werk naar huis. Duurt normaal 30 minuten naar Alkmaar. Vandaag 17 december 2010 duurt het door de sneeuw, slechts 2 uren. Verkeer stond op het industrieterrein muur vast. Op de A9 viel het mee. Niet harder gereden dan 50”)

(Video: 17 december 2010, nabij Hoofddorp:)

(Video: 17 december in Heiloo:)

(Video: 17 december in Haarlem:)

(Video: 17 december in Beemster:)

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.