Column Brussels Blik: Viaduct als Velsens baken van saamhorigheid

Welkom Sint en Zwarte Piet. Het stond op een spandoek dat twee weken geleden op het oude spoorviaduct bij het Pontplein in IJmuiden werd opgehangen door de Zwarte Pieten Actiegroep.

Deze landelijke actiegroep wil heel graag met burgemeester Dales van Velsen om de tafel over de kleur van Piet in onze omgeving. Met als argument dat de Velsense gemeenschap en niet de burgemeester zou moeten bepalen welke kleur pietjes zouden moeten hebben.

Dales wil de dialoog niet aan, vanwege de intimiderende toon van demonstranten. Op haar beurt roept de Zwarte Pieten Actiegroep op tot vredig protest en voor volksraadpleging. En op dat punt kan ik wel echt mee komen. Er is iets voor te zeggen dat je pleit voor het stemmen door het volk over welke kleur Piet idealiter zou moet zijn. Op basis van de meeste stemmen gelden. Mits alle voor- en tegenstanders na de uitkomst over de kleur van de Piet zich wel bij de uitslag neerleggen en de strijdbijl begraven. En dat we dan voor de komende honderd jaar geen discussies meer voeren.

Maar…. laat dan wel iedereen en ook echt iedereen die in Nederland verblijft mee stemmen. Ouderen, jongeren en religieuze, politieke, culturele en etnische minderheden. Dan krijg je een volledig beeld. En onder de voorwaarde dat we in de Zwarte Pietendiscussie en ieder ander verhit meningsverschil van het spoorviaduct in IJmuiden een Zwitserland maken. Dit viaduct is een baken van vredige Velsense saamhorigheid. Het is een communicatieplatform voor attente boodschappen als: ’Piet ziet Abraham’ en ’Jan en Fatima alweer tien jaar getrouwd.’ Er is geen ballotagecommissie en censuur; omdat dat simpelweg niet nodig hoort te zijn.

Er horen op het viaduct geen protestteksten thuis; hoe goed bedoeld dan ook. En als je toch per se spandoeken wil make, gebruik dan liever creativiteit voor verbinding. Zo kan je spelen met de tekst van het ondeugende liedje „Sinterklaas is jarig! Zet hem op de pot.” „Sinterklaas is jarig! Zet hem op: melting pot!.” Die tekst mag van mij wel op spandoeken komen te staan.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.