D66 en VVD willen uitleg over benoeming in euthanasiecommissie

Coalitiepartijen D66 en VVD willen opheldering van CDA-minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over de benoeming van een rechter tot voorzitter van een van de vijf toetsingscommissies voor euthanasie. De bewindsman heeft die benoeming tegengehouden, bevestigen ingewijden na berichtgeving in de Volkskrant.

Voor de benoeming per 1 december van Miriam de Bontridder, plaatsvervangend raadsheer bij het gerechtshof in Amsterdam, was alleen nog de goedkeuring nodig van Grapperhaus. Maar die bleef uit.

D66-Kamerlid Pia Dijkstra spreekt van een "ernstige zaak", en wijst erop dat het niet eerder is voorgekomen dat een minister zo'n benoeming blokkeert. Zij wil weten of de achtergrond van De Bontridder, die een voorvechter is van het recht om te sterven, een rol heeft gespeeld. Ook VVD-Kamerlid Ockje Tellegen wil uitleg van CDA-minister Grapperhaus.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid wil niet op de zaak ingaan. Over het hoe en waarom van dergelijke benoemingen worden nooit mededelingen gedaan, zegt zij. Ook een woordvoerder van de Regionale Toetsingcommissies Euthanasie onthoudt zich van commentaar, omdat het een interne sollicitatieprocedure betreft.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.