’Torjager’ van HFC Haarlem, Jaap Doornbos, op 86-jarige leeftijd overleden

Jaap Doornbos.
© Archieffoto
Heemskerk

’Een evenwichtig persoonlijk, allround sporter en fenomeen.’ Zo typeert oud-collega en voetballiefhebber Joop Brand zijn vriend Jaap Doornbos. Woensdag overleed hij plotseling op 86-jarige leeftijd in zijn aanleunwoning in Heemskerk. ,,De ’torjager’ van HFC Haarlem is niet meer.”

Want doelpunten maken kon Doornbos wel. In de seizoenen 1959/1960 (15) en 1960/1961 (31) maakt hij de meeste doelpunten voor de Roodbroeken in de competitie. „Meestal hoor je de namen Wim Roosen en Kick Smit, maar Jaap had er zeker oog voor om op het juiste moment voor de keeper te staan”, blikt Brand terug. „Wat ik heel uniek vind, is dat hij uitblonk in drie sporten. Want ook met judo had hij de zwarte band bij Nauwelaerts de Agé gehaald. Dat krijg je niet cadeau. Hij was ook goed in honkbal. Hij speelde bij Rooswijk in Velsen-Noord. In die tijd was dat een praktische combinatie met voetbal. Johan Cruijff deed dat ook bij Ajax.”

Zijn werk als leraar op het CIOS in Overveen sloot volgens oud-directeur Ron Sluijs van de sportopleiding prima aan bij zijn uitblinkende sportprestaties. „Hij doceerde allerlei spelsporten, recreatieve sport en in latere jaren vooral het keuzevak voetbal. Plezier en bewegen stonden centraal. Precies zoals hij zelf in elkaar stak als mens. Maar hij was ook een collega die een tomeloze energie had om de studenten de liefde voor het vak bij te brengen.”

Brand knikt instemmend als hij het relaas van Sluijs aan hoort. „Als trainer ging Jaap aan de slag bij Telstar, bij de voetbalclub bij hem om de hoek in Velsen-Noord en bij ADO’20 in Heemskerk. De laatste jaren was hij stagebegeleider namens het CIOS bij DEM in Beverwijk. Hij was gek van voetbal. Daarom gingen we de afgelopen zes jaar altijd bij Telstar kijken. Chris van der Zwan regelde dat goed voor ons. Zeker nadat zijn vrouw Nanny was overleden, was dat heel fijn. Dat verlies had hem een flinke tik gegeven.”

De crematie van Doornbos is woensdag in Driehuis. Door de coronamaatregelen kan zijn zoon Marcel uit Engeland niet aanwezig zijn en zijn zus uit Hamburg mag de stad niet verlaten. Sluijs en Brand: „Met een aantal CIOS’ers hopen we zijn andere zoon Frank een hart onder de riem te steken. Ze zingen niet voor niks in het voetbalstadion ’You’ll never walk alone’.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen