’Zweeds SSAB biedt zeker 7 miljard dollar voor Tata Steel IJmuiden, bod komt al in januari’

Bart Vuijk
IJmuiden

Het Zweedse staalbedrijf SSAB wil zeker 7 miljard dollar betalen voor Tata Steel IJmuiden, het vroegere Koninklijke Hoogovens. De deal zou al in januari volgend jaar rond worden gebreid, melden bronnen bij banken aan het zakenmedium Business Today.

De staalfabriek in IJmuiden heeft altijd winst gemaakt, behalve het afgelopen boekjaar en nu tijdens de coronacrisis. Het bedrijf heeft twee ronden lang een beroep gedaan op de coronasteunmaatregel NOW, waarbij het overgrote deel van de loonkosten van het 9.000 personeelsleden tellende bedrijf door de Nederlandse overheid werden betaald. Op een derde ronde van deze steun doet het bedrijf geen beroep meer, omdat de staalmarkt inmiddels weer is aangetrokken.

Business Today citeert een anonieme ’senior bankier’ die vermeldt dat SSAB de IJmuidense fabriek als ’strategisch passend’ vindt, samen met de dochterbedrijven die de producten van Tata Steel IJmuiden omzetten in producten voor de markt, zoals daken en buizen. Het gezamenlijke boekenonderzoek van de Zweedse kopers en de Indiase eigenaren zou de Nederlandse fabriek waarderen op een bedrag tussen 7 en 8 miljard dollar. SSAB zou in januari het bod gestand doen, aldus de bankier in Business Today.

De verlieslatende Engelse tak van Tata Steel blijft buiten de deal, zoals eerder al bekend werd. In 2007 kocht het Indiase Tata het Brits-Nederlandse Corus voor zo’n tien miljard euro.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.