Sinterklaas in IJmuiden mist de optocht, maar veiligheid gaat voor: ’Alles komt weer goed en het sinterklaasfeest kan doorgaan’

Geen optocht in IJmuiden. ,,Ik vind het heel erg en had het graag anders gezien’’, zegt sinterklaas. ,,Maar de veiligheid van kinderen en papa’s en mama’s gaat natuurlijk voor.”
© Archieffoto United Photos/Toussaint Kluiters
IJmuiden

Geen intocht, geen lichtjesparade en geen duizenden mensen en vooral kinderen op de been in IJmuiden. Het sinterklaasfeest ziet er dit jaar anders uit en ook sinterklaas (Frans Baud) vindt dat jammer.

„Ik vind het heel erg en had het graag anders gezien, maar de veiligheid van kinderen en papa’s en mama’s gaat natuurlijk voor.”

Gewoonlijk komt Sint-Nicolaas met zijn honderdveertig pieten met Pakjesboot 12 aan in IJmuiden aan de Loswal. Vervolgens begint de traditionele tour over de Kennemerlaan, langs het Marktplein richting het gemeentehuis. „Het is ieder jaar een groot feest. Aan de Loswal staat het altijd stampend vol. De intocht in IJmuiden wordt ondersteund door het Sint Comité. Daar ben ik heel blij mee. Op geweldige wijze helpen ze om een mooie intocht te houden voor de kinderen in IJmuiden en omstreken”, vertelt sinterklaas dankbaar.

„Wat ik vooral jammer vind, is dat de lichtjesparade dit jaar niet doorgaat. Een keer in de vijf jaar is die parade en het zou dit jaar weer zijn. Alle pieten en ik hebben dan led-lampjes op onze kleding. Maar wat in het vat zit, verzuurt niet.”

Hoopvol

En zo blijft sint iedere keer weer hoopvol. „Ondanks covid-19 kan ik samen met de hoofdpiet en de andere pieten nog steeds veilig de daken op. Op de daken kunnen we zelfs gepaste afstand van elkaar houden. Dus het afleveren van cadeautjes gaat door. Ook ons Paardje-o-zo-snel vindt het heerlijk.”

De goedheiligman mist wel het contact met de kinderen, maar daar heeft hij samen met de hoofdpiet een oplossing voor bedacht. „We vinden het jammer dat we geen contact met de kindertjes kunnen hebben. Daarom hebben we ze allemaal opgeroepen om vragen te stellen en mooie tekeningen toe te sturen. Samen met de pieten beantwoord ik een selectie via filmpjes.”

Sinterklaas gaat dus goed met de tijd mee. De video’s worden opgenomen in het Grote Pietenhuis, dat ook wel bekend staat als het Raadhuis voor de Kunst. Om de dag zijn de filmpjes op de Facebookpagina van Sint IJmuiden te zien.

Veranderen

In de havenplaats was onlangs commotie rondom de naam van piet. Sinterklaas zegt daar het volgende over: „De pieten zijn al honderden jaren mijn trouwe helpers. De kleur van piet heeft daar geen invloed op, al wordt piet geel. Het allerbelangrijkste vind ik dat het een kinderfeest blijft voor alle kindertjes. De maatschappij verandert en wij veranderen mee. Ik pas me ook aan de maatschappij aan.”

Sint deelt nog enkele wijze woorden in deze vreemde coronatijd. „Alles komt weer goed. Sommige dingen duren even. Maar ik ben hoopvol over de vaccins die eraan komen. Ouderen, zoals ik, kunnen zich dan laten vaccineren. Gelukkig kan ondanks corona het sinterklaasfeest gewoon doorgaan.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.