Premium

IJmuidenaar lichter gestraft voor fatale aanrijding Marlena (13) op Planetenweg: automobilist krijgt boete en voorwaardelijke rijontzegging

© archieffoto
IJmuiden

Voor het veroorzaken van een aanrijding met dodelijke afloop is de 49-jarige Gerard M. uit IJmuiden donderdag veroordeeld tot een boete van 750 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar. Het ongeluk bij een voetgangersoversteek op de Planetenweg in M.’s woonplaats kostte de 13-jarige Marlena Pieczonka het leven.

De rechtbank vindt dat M. schuld heeft aan het ongeluk, ook al reed de IJmuidenaar op de bewuste avond bij het naderen van het zebrapad niet te hard en bepleitte zijn advocaat dat de man moest worden vrijgesproken. De rechters nemen het de IJmuidenaar kwalijk dat hij bij de oversteek niet voldoende heeft opgelet. Dat deel van de Planetenweg is goed verlicht. M. is ook bekend met de verkeerssituatie ter plaatse. Maar de rechtbank rekent de IJmuidenaar z’n onvoorzichtigheid minder zwaar aan dan het openbaar ministerie. De straf die M. is opgelegd, valt dan ook lager uit dan de eis van de officier van justitie. Als het aan de aanklager had gelegen, was de IJmuidenaar - naast de voorwaardelijke rijontzegging - 240 uur verplicht werken opgelegd.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.