Celstraffen en tbs geëist voor aanzetten jongens tot prostitutie

Tegen voormalig radio-dj Romeo (Hans) A. en Nico L. zijn donderdag lange celstraffen en tbs met dwangverpleging geëist voor onder meer het plegen van ontucht en het ronselen van (minderjarige) jongens en jonge mannen voor en het aanzetten tot prostitutie. A. hoorde de hoogste celstraf eisen, te weten tien jaar, onder meer omdat hij nog altijd "hartgrondig ontkent". Voor L. vindt het Openbaar Ministerie een celstraf van acht jaar passend.

L. (60) en de 65-jarige A. worden ervan verdacht vanuit hun woningen in Utrecht in 2017 en 2018 een illegaal bordeel te hebben gerund, waar vele jonge mannen en jongens werkten. Beiden zijn al eerder en vaker veroordeeld in onder meer ontuchtzaken. De officier van justitie acht de kans op herhaling dan ook "levensgroot". Daarom is volgens haar - bovenop de celstraf - een lange behandeling nodig. Beide mannen zitten inmiddels al twintig maanden in voorarrest.

Zeven slachtoffers hebben aangifte gedaan, maar volgens het OM gaat het om veel meer jongens en mannen, minstens 22. Veelal ging het om kwetsbare jongens, ze zaten bijvoorbeeld in instellingen, hadden problemen met familie of waren zwakbegaafd. Volgens het OM moesten de slachtoffers eerst met L. op ‘proefdate’. Als zij bevielen, regelden de twee verdachten klandizie. Daarvan moesten ze een deel afdragen, het meeste geld mochten ze zelf houden. Het ging om tientallen of zelfs honderden klanten.

Taakverdeling

Volgens de officier hadden A. en L. een duidelijke taakverdeling. "Hans was de zakenman, hij runde het netwerk met strakke hand en had er een hekel aan als jongens hun dates afzegden. Nico denkt met zijn geslachtsdeel."

A. had niet meegewerkt aan onderzoeken naar zijn persoonlijkheid. Zelf meent de oud-dj van de AVRO dat hij geen hulp nodig heeft. "De kans op herhaling is nul", zei hij eerder deze week in de rechtbank. Hij zegt dat hij erin geluisd is door de jongens. "Ze liegen allemaal. Dat is de reden dat ik hier zit."

Verbazing

De officier gaf donderdag aan "met stijgende verbazing" te hebben geluisterd naar zijn verklaring. Ook in zijn laatste woord herhaalde A. dat hij niets strafbaars had gedaan. Zijn advocaat wees erop dat de jonge mannen allemaal al in de prostitutie werkten voordat ze met haar cliënt in contact kwamen.

Volgens de advocaten van L. was het A. was die 'het bedrijf' runde, L. was meer een soort 'klusjesman'.

De rechtbank in Utrecht doet op 14 januari uitspraak.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.