Rusland dringt aan op hervormingen in Wit-Rusland

De Russische minister van Buitenlandse Zaken drong er donderdag bij de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko op aan de overeenkomsten met het Kremlin na te komen en door te gaan met grondwetshervormingen. Dit om een ​​politieke crisis na maanden van protesten te bezweren.

Loekasjenko, die door de oppositie wordt opgeroepen af te treden na de presidentsverkiezing van 9 augustus, beloofde tijdens gesprekken met de Russische president Vladimir Poetin op 14 september dat hij de grondwet van Wit-Rusland zou hervormen. Demonstranten tegen zijn bewind zijn ervan overtuigd dat er is gefraudeerd met de verkiezingen.

Loekasjenko heeft verkiezingsfraude altijd ontkend en bij zijn bezoek aan Moskou is hem een lening van 1,5 miljard dollar (1,3 miljard euro) beloofd. Politieke steun van Rusland is essentieel voor hem om aan de macht te blijven. Hij zei later dat Wit-Rusland nieuwe verkiezingen zou kunnen houden zodra de grondwetshervormingen zijn goedgekeurd.

Vertragingstactiek

Maar politieke tegenstanders hebben het hervormingsvoorstel van Loekasjenko afgedaan als een vertragingstactiek. Hervormingen zijn ook nog niet doorgevoerd.

"Zoals president Poetin herhaaldelijk heeft benadrukt, zijn we geïnteresseerd in het zien van deze initiatieven", zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov tegen Loekasjenko tijdens een bezoek aan de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

Nauwere samenwerking

Lavrov zei niet publiekelijk welke andere initiatieven Moskou graag zou zien. Rusland streeft al lange tijd naar nauwere samenwerking met Wit-Rusland, maar Minsk heeft zich daartegen verzet, uit angst dat het zal worden opgeslokt door zijn grotere buur.

"We hebben er natuurlijk belang bij dat de situatie kalm en stabiel is en we denken dat het begin van de grondwetshervorming die door de leiders van het land is geïnitieerd hieraan zal bijdragen", zei Lavrov.

Lavrov vertelde Loekasjenko dat Moskou geen contacten heeft met de Wit-Russische oppositie en beschuldigde het Westen, dat Minsk sancties heeft opgelegd, van inmenging in Wit-Rusland.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.