Onderweg | Theo gebruikt zijn fantasie bij de series

Theo Warmenhoven.
© foto kees de boer
IJmuiden

Tik, tik, pats, klinkt het in lange series deze middag voor Tinca Tinca Boxing Gym aan de Kromhoutstraat.

Het miezert, maar dat maakt voor de 74-jarige IJmuidenaar Theo Warmenhoven niet uit. Hij vindt het heerlijk, zegt hij, om zo een uurtje bezig te zijn. De sportschool is gesloten, maar met permissie van de eigenaar mag hij zelfstandig wat op de bokspaal trainen.

Bij de deur liggen een horloge en een flesje water. ,,Af en toe neem ik even een slokkie”, lacht Theo. ,,En dan ga ik weer verder.”

Theo vertelt dat hij tot zijn 35ste wedstrijden heeft gebokst bij de amateurs en daarna tientallen jaren niet meer. Maar sinds deze zomer heeft hij zijn oude sport weer opgepakt. ,,Je verleert het eigenlijk nooit”, zegt hij, terwijl hij wat snelle roffels op de bokspaal laat zien.

Maar dit, een uur lang, is dat nou niet saai?

Hij schudt het hoofd. ,,Nee, helemaal niet. In gedachten ben ik tegen iemand aan boksen. Veel linkse en rechtse stoten. Vooral die linker jab is belangrijk. Daar stuur je ook je rechtse mee.” Hij buigt wat voorover. ,,Als je je fantasie gebruikt, is het nooit saai.”

Sport loopt als een rode draad door zijn leven, zegt hij. ,,Toen ik op mijn 35ste was gestopt, vlogen ineens de kilo’s erbij. Daar baalde ik van. Ik ben toen gaan hardlopen, elke dag een stuk van acht tot tien kilometer. Dat hielp. Lopen doe ik trouwens nog steeds elke ochtend. Ik sta om vier uur op, neem een bak koffie en ga een rondje rennen. Vanuit m’n huis meestal naar het strand en dan weer terug.”

Maar vier uur is toch midden in de nacht? ,,Ja, het is nog donker, maar het is ook lekker rustig op straat. Dat vind ik wel lekker. En ik ga vroeg naar bed, hè? Meestal rond een uur of acht.”

Als de oude bokser zo direct weer thuis is, heeft hij een goed gevoel, zegt hij. ,,Ben ik toch weer lekker bezig geweest. Dat kan niemand me afpakken.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.