Noord-Holland wil Stelling van Amsterdam bevorderen van provinciaal tot rijksmonument

De forten rond Amsterdam vormden in 1914 het modernste verdedigingswerk ter wereld. Dit is Fort aan de Drecht.
© Peter Schat
Haarlem

Een kwart eeuw geleden zette de Unesco de Stelling van Amsterdam op de Werelderfgoedlijst. De provincie ’viert’ dat door voor alle forten bij cultuurminister Ingrid van Engelshoven de rijksmonumentenstatus aan te vragen.

De bebouwde onderdelen van dit verdedigingwerk, dat werd aangelegd rond de vorige eeuwwisseling, zijn provinciaal monument. Het was in 1996 de eis van Unesco, dat het land waarin het werelderfgoed ligt de monumentenstatus op orde heeft.

Met de rijksmonumentenstatus zou de beschermingsgraad net een niveautje hoger komen te liggen. Als de aanvraag gehonoreerd wordt, raken de forten hun status als provinciaal monument kwijt. Noord-Holland is de enige provincie met een provinciale lijst en is al een tijdje bezig die op te schonen.

Het werk aan de Stelling van Amsterdam, waarvan het plan rond 1880 werd vastgesteld, duurde voort tot 1914, het jaar waarin een deel van Europa in de Eerste Wereldoorlog verwikkeld raakte. In dat jaar gold het als sterkste verdedigingswerk ter wereld. De 135 kilometer lange rij forten rond de hoofdstad, zou in combinatie met onderwaterzettingen een schier onneembaar bolwerk vormen, bemand door tienduizend soldaten en in staat een belegering van een half jaar te doorstaan.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.