Cel- en taakstraffen na ‘veldslag’ in Den Haag

De politierechter heeft cel- en taakstraffen opgelegd aan zes relschoppers die op 21 juni in Den Haag de politie en de ME belaagden tijdens een demonstratie tegen de coronamaatregelen. De officier van justitie spreekt van extreem heftig geweld tegen de politie. De rechter omschrijft de uit de hand gelopen demonstratie als een veldslag en een straatoorlog.

Gregor K. (34) uit Den Haag kreeg woensdag de hoogste straf. De Pool werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden, waarvan een maand voorwaardelijk, omdat hij een karatetrap uitdeelde tegen het schild van een vrouwelijke ME’er. Dit was te zien op camerabeelden. K. bekende te hebben getrapt. "Dat vind ik spijtig", zei hij.

Op andere beelden is te zien hoe de veroordeelde mannen hard rennend een aanhoudingseenheid van de politie bestormen. Die moest door de aanstormende menigte een arrestatie afbreken omwille van hun veiligheid.

Stenen en rookbommen

De politierechter legde aan de overige zes verdachten taakstraffen op van 60 tot 180 uur, aangevuld met een voorwaardelijke gevangenisstraf als het geweld op agenten gericht was.

De demonstratie op 21 juni werd aanvankelijk verboden, maar desondanks kwamen er alsnog mensen naar het Malieveld. Demonstranten gooiden stenen en rookbommen naar de politie en schreeuwden leuzen als ‘Politie, politie, hoeren van justitie.' Tijdens de ongeregeldheden werden in totaal 425 mensen gearresteerd, de meesten kregen een boete.

Geweldschoppers

Alle opgelegde straffen vielen lager uit dan de strafeisen van de officier van justitie. Zij eiste tegen twee verdachten deels voorwaardelijke gevangenisstraffen van vier en vijf maanden en daarnaast taakstraffen van 100 tot 240 uur.

"Dit zijn geen demonstranten maar geweldschoppers", beoordeelde de officier van justitie. De rechter is het daarmee eens. "De politie moet ongehinderd kunnen werken", aldus de politierechter. Hij noemde het geweld "volstrekt ontoelaatbaar".

Een verdachte vrijgesproken

Een verdachte werd vrijgesproken, omdat de rechter op basis van de beelden niet kon vaststellen of hij dezelfde persoon was als de stenengooier die een ME-bus bekogelde.

Donderdag en volgende week staan opnieuw verdachten terecht, onder wie een man die een gevallen politieagent tegen het hoofd zou hebben geschopt.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.