Internetcriminelen shoppen ook met Black Friday, zo kan je oplichting herkennen

Illustratie Pixabay
© Illustratie Pixabay

Bij Black Friday staan niet alleen koopjesjagers klaar om te scoren. Ook voor cybercriminelen is dit een lucratieve tijd.

1 Waarom is komende vrijdag, Black Friday, interessant voor cybercriminelen?

Sinds de coronacrisis wordt er veel meer online gewinkeld. Hierdoor zien cybercriminelen ook steeds meer kansen. Zo meldt de politie aan NOS dat het aantal aangiften tegen malafide webwinkels van 7400 vorig jaar, bijna is verdubbeld naar 13.000 dit jaar. Rond Black Friday wordt er nog meer online gewinkeld, omdat veel merken en webwinkels met online aanbiedingen en speciale acties komen. Fraudeurs zien hierdoor extra kansen om koopjesjagers erin te luizen. De politie verwacht rond deze tijd een toename van fraude.

2 Hoe gaan internetcriminelen te werk?

Er zijn allerlei manieren. Dit kan bijvoorbeeld door een nepwebwinkel te bouwen, waarbij shoppers denken dat ze iets kopen. Ze maken geld over, maar krijgen vervolgens niets geleverd. Ook gebeurt het dat er nepproducten worden geleverd of kapotte producten. Een andere manier van oplichting is met nepfacturen. Hiermee doen fraudeurs zich voor als bankmedewerker of webwinkel. Dan wordt bijvoorbeeld in een email gezegd dat een betaling mislukt is en of iemand opnieuw de betaling wil doen door op een vervalste link te klikken en gegevens in te voeren. Ook versturen cybercriminelen e-mails waarin staat dat een bestelling geannuleerd is. Vervolgens wordt bijvoorbeeld om creditcardgegevens gevraagd om het het geld terug te krijgen. Dat geld zien de slachtoffers dan niet meer terug.

3 Hoe kan ik voorkomen dat ik opgelicht word?

Allereerst: doe een beetje onderzoek voor er iets in het digitale winkelmandje gaat. Let op de url in de adresbalk en kijk of het adres niet net een beetje afwijkt van de bekende webwinkel. Ook ontbreekt soms een beveiligde verbinding, dit is te herkennen aan dat er geen ’s’ in ’https’ staat en er geen groen slotje te zien is. Soms zijn nepwinkels te herkennen aan spel- en tikfouten. Let daarnaast op de aanbiedingen. Zijn deze echt te mooi om waar te zijn, dan is de kans groot dat het om oplichting gaat. Aanbiedingen zijn rond deze tijd overal te vinden, maar bijvoorbeeld een gloednieuwe iPhone voor een paar tientjes is geen reële prijs. Volgens de politie is het ook aan te raden om te kijken of het mogelijk is om op meerdere manieren te betalen. Kan dat maar op één manier, bijvoorbeeld met de creditcard, dan is dat verdacht. Bewaar ook altijd correspondentie met een verkoper en stuur nooit een foto van een legitimatiebewijs.

4 Zijn er nog meer manieren om te controleren?

Jazeker. Ontbreken er op de website contactgegevens en kan er alleen gechat worden? Dan is dit ook verdacht, zegt de politie tegen NOS. Op de sites who.is en sidn.nl kan gekeken worden wie er achter een site zit, dit kan handig zijn bij twijfel. Op politie.nl is ook een lijst te vinden met online oplichters. Kijk of er een betrouwbaar keurmerk is. Vaak is het ook slim om een webwinkel even te googlen, om te kijken wat andere gebruikers hierover te melden hebben. Tik bijvoorbeeld de naam van de winkel in en ’klachten’. Alleen maar slechte recensies? Kijk dan uit.

5 Wat te doen als je toch bent opgelicht?

Bel ook de bank, of de creditcardleverancier. Bij sommige creditcardbedrijven is het mogelijk om geld terug te boeken. Via online tussenpersoon PayPal betaald? Ook dan kan er soms geld teruggeboekt worden. Daarnaast raadt de politie aan om aangifte te doen van oplichting. Dit kan via politie.nl.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.