Regionale gemeenten laten stijging aantal coronacijfers zien, met uitzondering van Haarlem

Meer besmettingen in de regio, behalve in Haarlem
© Archieffoto Studio Kastermans / Danielle van Coevorden
Haarlem

Haarlem kent ten opzichte van een dag geleden een daling van het aantal coronapatiënten. De overige gemeenten in deze regio laten een - al dan niet lichte - stijging gezien.

Had Haarlem een dag geleden nog 57 nieuwe positief geteste coronapatienten te noteren, nu zijn het er ’slechts’ 38. Haarlemmermeer kende een lichte stijging en ging van 50 op maandag naar 54 op dinsdag.

Hillegom (stijging van 1 naar 6), Bloemendaal (van 3 naar 11) en Zandvoort (van 2 naar 6) kenden flinke stijgingen. Heemstede bleef hoegenaamd gelijk met 8 nieuwe gevallen tegen 7 een dag eerder.

GGD Kennemerland heeft niet echt een verklaring voor de daling in Haarlem terwijl de overige gemeenten een stijging laten zien. ,,Je ziet altijd wel schommelingen. Het kan te maken hebben met het aantal tests dat is afgenomen.’’

Landelijk

Hoewel er landelijk voor het eerst sinds 4 oktober in een etmaal minder dan 4000 nieuwe coronagevallen geregistreerd, namelijk 3979, is het beruchte R-getal wel weer boven de 1 uitgekomen. Dat cijfer staat nu op 1,02, tegen 0,89 vorige week. Het is wel een schatting, het zit volgens het RIVM ergens tussen 0,99 en 1,05.

Het getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking. Als het boven de 1 is, kan het virus zich steeds sneller verspreiden. Hoe lager het getal, hoe beter.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.