Zeven Thaise protestleiders beschuldigd van majesteitsschennis

De Thaise politie vervolgt zeven leiders van antiregeringsprotesten voor majesteitsschennis, vanwege uitlatingen tijdens demonstraties voor de hervorming van de monarchie. De beklaagden hebben tot maandag de tijd om te reageren op de dagvaardingen, hebben een ingewijde bij de politie en mensenrechtenadvocaten laten weten.

Het zou gaan om opmerkingen die zijn gemaakt tijdens de protesten op 19 en 20 september. De Thaise monarchie wordt beschermd door een strenge wet waarmee kritisch commentaar op de koning, koningin, troonopvolger of regent met maximaal vijftien jaar gevangenisstraf kan worden bestraft.

Een van de zeven leiders, Parit 'Penguin' Chiwarak, vertelde dat zijn familie inderdaad een dagvaarding heeft ontvangen over de beschuldigingen, maar dat hij zich geen zorgen maakt. "Dit zal de wreedheid van het Thaise feodale systeem aan de wereld blootstellen", zei hij. "We zullen blijven vechten."

Sinds half juni gaan mensen in Thailand de straat op om te demonstreren voor meer democratie en het aftreden van de regering van premier Prayuth Chan-ocha. Ook pleiten de demonstranten voor het beperken van de macht van koning Maha Vajiralongkorn, waarmee een groot taboe wordt doorbroken in de Thaise samenleving.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.