Burgemeester Arnhem: even niet piepen over missen van vuurwerk

"We kunnen nu echt even niet piepen over het missen van vuurwerk dit jaar. Het ziekenhuis ligt vol en er is geen plaats voor afgerukte vingers of verbrande oogleden. We moeten onze omgeving ervan overtuigen af te zien van de fatale combinatie drank, drugs en vuurwerk." Dat schrijft de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch maandag op Facebook. In de Arnhemse wijk Geitenkamp zijn al vijf avonden achter elkaar grote problemen met vuurwerkoverlast.

De politie heeft tot nu toe zeven verdachten opgepakt. Inwoners van Geitenkamp zijn boos dat de politie niet harder ingrijpt. De politie zou zondagavond ook niet gereageerd hebben op meldingen van verontruste buurtbewoners. Marcouch is maandagmorgen in de wijk op bezoek geweest. Hij heeft beloofd dat hij gaat uitzoeken wat er zondagavond is gebeurd met de meldingen. "Want ik wil juist heel graag dat dwaze pijlenwerpers worden opgepakt", schrijft hij. Hij dringt aan op meldingen over aankoop en opslag van illegaal vuurwerk, "want dat redt mensenlevens".

De onrust in de wijk is ontstaan door de reactie van voornamelijk jongeren op het vuurwerkverbod, dat het kabinet deze maand heeft afgekondigd voor de komende jaarwisseling. Doel van dit verbod is om de extra belasting van de al zwaarbelaste zorg tijdens de jaarwisseling te voorkomen. De Arnhemse jeugd gooit met zware knallers als cobra's en nitraten en laat vuurpijlen sissend over het wegdek schieten. Er worden ook her en der brandjes gesticht.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.